1. Discover Lexus
  2. Lexus chantilly event
OBJEVTE LEXUS

LEXUS OSLAVUJE 30. VÝROČÍ

Lexus oslavuje 30. Výročí od svého založení na soutěžní přehlídce Chantilly arts & elegance Richard Mille.

  • Lexus oslavil 30 let od svého založení na mezinárodně proslulé přehlídce luxusních vozidel, umění a životního stylu
  • Na přehlídce Concours d’Élégance představil Lexus svůj nový koncepční model LC Convertible, jejž doprovodila modelka oděná do luxusních šatů módního domu Haider Ackermann
  • Evropská premiéra modernizovaného SUV Lexus RX
  • První cenu ve výtvarné soutěži Lexus UX Art Car vybojoval návrh Gyorin Kozane (brnění ze šupin) od španělského výtvarného dua Antoñito & Manolín

Lexus oslavil 30 let od vzniku této luxusní značky speciálními prezentacemi na soutěžní přehlídce Chantilly Arts & Elegance Richard Mille (30. června 2019), která je jednou z předních evropských přehlídek luxusních automobilů, umění a životního stylu.

Lexus byl oficiálním partnerem pátého ročníku uvedené akce, která se pořádala v prostorách historického zámku Château de Chantilly, přibližně 50 km severně od Paříže. Jde o mezinárodně proslulou tradiční přehlídku těch nejvytříbenějších vozidel, ať již moderních, historických či koncepčních, zahrnující i soutěž o nejlepší vystavený exponát, přehlídku „Nejkrásnějších vozů světa“, aukci a řadu dalších aktivit a zábavy na oslavu „art de vivre à la Française“ (umění života po francouzsku) – samotné podstaty způsobu života ve Francii.

Událost věnovaná luxusu, stylu a špičkovým řemeslům se ukázala být dokonalým místem k oslavě výročí značky Lexus.

KONCEPČNÍ MODEL LEXUS LC CONVERTIBLE

Koncepčí model Lexus LC convertible se představil ve světové premiéře na ženevském autosalonu 2019, kde byl prezentován jako studie nové otevřené verze vlajkové lodě LC. Návrháři uvedeného konceptu si dali za cíl vyjádřit „elementární krásu“ v každém detailu, od sklonu čelního skla až po hladké křivky víka zavazadlového prostoru. Vůz se zúčastnil přehlídky Concours d’Élégance na zámku Chantilly, kde jej doprovodila i modelka oděná do luxusních šatů módního domu Haider Ackermann.

Návrhy domu Haider Ackermann si všímají vlivů kulturních rozdílů ve světě módy a snaží stavět do protikladu a zároveň kombinovat rozličná pravidla oblékání. Z typických prvků jmenujme jednoduché a často asymetrické střihy, vyrobené z odlišných materiálů. Výsledný vzhled je výrazně moderní, dynamický a uhlazený, spojující prvky vysoké i nižší kultury.

EVROPSKÁ PREMIÉRA NOVÉHO RX

Na soutěžní přehlídce Chantilly Arts & Elegance Richard Mille proběhla evropská premiéra nově přepracovaného luxusního SUV Lexus RX. Modernizovaný model se chlubí vylepšeným zevnějškem a úpravami podvozku a soustavy brzd ve prospěch vyšší kvality jízdy i ovladatelnosti, stejně tak jako přesnosti a citlivosti řízení. Nové RX je současně celosvětově prvním modelem, jenž se chlubí technologií světel LED BladeScan v rámci adaptivního systém ovládání dálkových světel.

Nový Lexus RX se představil po boku nového sedanu ES, výkonnostně zaměřeného kupé RC F Track Edition a proslulého vzácného supersportu Lexus LFA.

VÝSLEDEK VÝTVARNÉ SOUTĚŽE LEXUS UX ART CAR

O vítězi výtvarné soutěže Lexus UX Art Car přímo rozhodli tisíce návštěvníků zámku v Chantilly. Nejvyšší oblibu si získalo dílo Gyorin Kozane (brnění ze šupin) od španělského dua Antoñito & Manolín, tvořeného výtvarníky známými pod jmény Trini Salamanca a Pablo Parraga. Jejich pestré a propracované výtvarné dílo evokuje lesklé rybí šupiny.

Antoñito & Manolín jsou samouci, kteří tvoří experimentální kusy nábytku na základě totemických geometrických tvarů, působících na první pohled jednoduše. Z jejich křesel, komod a plastik vyzařuje kultivovaný brutalizmus, na čemž má podíl volba barev a materiálů připomínajících zeminu.

Duo ‚Antoñito & Manolín‘ bude jako celkový vítěz hostem značky Lexus na milánském týdnu designu 2020, který je celosvětově jednou z nejvýznamnějších přehlídek designu a kde se Lexus nepřehlédnutelným způsobem prezentuje již od roku 2005.

FINALISTÉ

‘Name‘, skupina Leitmotiv

Umělecká skupina Leitmotiv na zámku v Chantilly přetvořila přímo před zraky diváků UX do podoby sochařského díla. Každý z výtvarníků vyjádřil své osobní dovednosti a interpretaci na části vozidla, čímž UX získalo rozličné charakteristiky a identity, od názorných a snových až po abstraktní a spontánní.

Skupinu Leitmotiv tvoří tři výtvarníci z Francie: Keim, Wozdat a Ygrek. Všichni absolvovali obor užité umění a jsou zastánci výtvarného umění vznikajícího na veřejných místech. Svojí specializací se navzájem doplňují a společně takto svým dílům dodávají mimořádnou vizuální energii.

‘The Way of the Samurai‘, René Turrek
René Turrek v rámci svého díla ‚The Way of the Samurai‘ namaloval sprejem na stranu spolujezdce UX zhuštěné křivky různých barev a tloušťky s cílem poukázat na sílu a moderní technologie značky Lexus. Použitím neonových odstínů dosáhl speciálních efektů, které se mění podle toho, zda se na vůz díváme za denního světla nebo pod ultrafialovým zářením.

Na straně řidiče jsou křivky, které připomínají tvar samurajského meče na šedém pozadí a reagují na sluneční světlo či záblesk fotoaparátu, kdy začnou zářit jasně stříbrným tónem.

Turrek, graffiti umělec, návrhář a průkopník původem z Německa, je autorem nových technik malby, povrchových úprav a speciálních efektů. Jedná se o jeho druhé vozidlo pro soutěž Lexus Art Car; již v roce 2015 přeměnil v umělecký výtvor SUV Lexus NX u prodejce vozů Lexus Forum Osnabrück.

GALERIE

Každý obrázek vypráví příběh. Právě zde začíná vaše cesta objevování úchvatného designu a podmanivého řemeslného zpracování vozů Lexus.